Director adjunct – prof. Cădaru Manuela


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

INTERVIU
Realizat de Graţiela Olteanu, clasa a X-a D

Doamna profesoara de limba engleză, Manuela Cădaru
Reporterul: Bună ziua, Doamna Cădaru Manuela, am să vă adresez o serie de întrebări la care vă cer permisiunea de a răspunde.
Doamna Cădaru: Bună ziua, da, bineînţeles!
Reporterul: Cum v-aţi descrie?
Doamna Cădaru: Ohh... ambiţioasă, îmi iubesc meseria, veselă şi optimistă.
Reporterul: Care sunt ţelurile dumneavoastră în viaţă? Inclusiv cele legate de carieră.
Doamna Cădaru: Cred că este cam târziu să vorbesc de carieră pentru ca deja am ales-o, insă ţelul meu în viaţă este să fiu un om onest, să încerc să-i respect pe ceilalţi şi să ajut cat mai mulţi oameni cu putinţă.
Reporterul: În ce fel v-a pregătit practica din liceu sau din facultate pentru cariera dumneavoastră?
Doamna Cădaru: În niciun fel, pentru că o carieră didactică nu se învaţă în facultate, ci se formează în timp, prin experienţa acumulată zi de zi la catedra. Foarte multe am învăţat din momentul în care am ajuns să predau în acest liceu, de la oamenii din jurul meu care mi-au dat sfaturi bune, m-au îndrumat şi aşa am devenit ceea ce sunt astăzi ca profesor.
Reporterul: Cum aţi luat hotărârea de a deveni profesoară şi cum a evoluat această hotărâre?
Doamna Cădaru: Cred că a venit de la sine, pur şi simplu, pentru că de mică am avut o înclinaţie pentru limbi străine şi atunci am optat pentru o facultate de limbi străine şi de aici am ajuns să fiu profesoară.
Reporterul: Cum a decurs prima dumneavoastră oră ca profesoară?
Doamna Cădaru: Sunt atâţia ani, cred că am avut foarte multe emoţii, în principiu a decurs bine, dar foarte multe amintiri nu am despre aceea oră, oricum am fost foarte emoţionată.
Reporterul: Ce vă place şi ce vă displace în acest job?
Doamna Cădaru: Ce îmi place... în primul rând, îmi place că lucrez cu tineri, mă menţin şi eu tânără, lucrez cu personalităţi şi caractere şi e o mare satisfacţie când, după ani, te întâlneşti cu foşti elevi pe stradă şi nu te ocolesc, ba chiar au amintiri foarte frumoase despre anii de liceu.
Reporterul: Sunteţi o profesoară foarte apreciată în liceul nostru. Îmi puteţi spune ce v-a determinat să vă alegeţi această meserie?
Doamna Cădaru: Mulţumesc! E plăcut să auzi chiar de la un elev, că eşti apreciat. Ce m-a determinat să aleg această meserie... ei bine, cred că la început a fost o alegere normală, terminând o facultate de limbi străine era normal să mă gândesc la meseria asta. În orice caz, îmi place foarte mult ceea ce fac, satisfacţia pe care ţi-o dă o astfel de meserie este nemaipomenită, când auzi că un elev căruia i-ai fost profesoară reuşeşte în viaţă.
Reporterul: Mai mult ca sigur, în meseria dumneavoastră aveţi de-a-face zi de zi cu indiferenţa şi comportamentul neadecvat al unora dintre tineri. Care credeţi că sunt motivele pentru care majoritatea elevilor se poartă astfel?
Doamna Cădaru: Comportament inadecvat... Acum depinde ce înţelegi prin asta. Cu toţii ne mai pierdem cumpătul uneori. Nu consider comportamentul ieşit din comun un lucru foarte important, pentru că oricine poate trece peste lucrurile acestea şi până la urmă relaţia dintre profesor şi elev se bazează pe respect şi înţelegere, iar dacă profesorul ştie cum să vorbească şi ştie cum să abordeze anumite, situaţii cu siguranţă, şi elevul va înţelege.
Reporterul: Prin "mâinile" dumneavoastră trec aproape zi de zi generaţii de elevi cu totul diferiţi. Cum simţiţi diferenţa?
Doamna Cădaru: Sinceră să fiu în momentul în care preiau o nouă generaţie de clasa a IX-a diferenţa este foarte mare, pentru că, din păcate, am impresia că de la an la an sunt mai slab pregătiţi şi prezintă o lipsă de interes şi de motivaţie care ne descumpăneşte, dar întotdeauna pe cei pe care îi iau în clasa a IX-a îi păstrez ca elevi, până la capăt.
Reporterul: Ne puteţi împărtăşi o experienţă pozitivă, iar apoi un moment dificil din cariera de profesoară?
Doamna Cădaru: Experienţele pozitive vin întotdeauna după terminarea liceului, atunci când mă întâlnesc cu foşti elevi şi depănăm amintiri împreună, pe când una negativă, hmm... nu cred că am avut, în orice caz, îmi pare rău când sunt elevi cu probleme care nu reuşesc să şi le depăşească şi abandonează.
Reporterul: Cum vă puteţi menţine răbdarea când un elev nu-şi îndeplineşte sarcinile?
Doamna Cădaru: Cu greu!
Reporterul: Care este motivul pentru care în prezent predaţi la Liceul Teoretic "Marin Preda"?
Doamna Cădaru: Cred că la momentul actual putem vorbi şi despre comoditate, atunci când eşti obişnuit cu anumite persoane şi ajungi să le cunoşti, dar asta aş pune-o pe locul doi, primul loc ar fi satisfacţia pe care mi-o oferă elevii.
Reporterul: Pe parcursul anilor de predare, în Liceul Teoretic "Marin Preda" aţi avut plăcerea de a cunoaşte un elev/o elevă pe măsura aşteptărilor dumneavoastră?
Doamna Cădaru: Da!
Reporterul: Ne puteţi vorbi despre el/ea?
Doamna Cădaru: Da! I-am fost dirigintă. Se numeşte Alexandra, era un copil de 10, un copil excepţional, apoi a fost şi o altă elevă, Elena, la fel, şef de promoţie... deosebite din toate punctele de vedere.
Reporterul: Vă mulţumesc pentru timpul acordat!
Doamna Cădaru: Mulţumesc şi eu!