Proiect CIVITAS – “Chimia – Prietena Copiilor”


Proiectul Civitas "CHIMIA—PRIETENA COPIILOR" își propune să prezinte chimia tinerilor aflaţi la începutul studiului acesteia în şcoală, într-un context atractiv, spectaculos și stimulativ, prin organizarea și popularizarea de experimente atractive de chimie. Proiectul se desfăşoară în perioada 6-30 noiembrie 2017.

 

Civitas_Chimia-prietena copiilor_Liceul Teoretic Marin Preda

DE CE?
Am inițiat proiectul CHIMIA-PRIETENA COPIILOR deoarece urmărim să creăm un cadru favorabil studiului chimiei, prin schimbarea de paradigmă, de la teorie la practică, de la informaţie spre proces, de la şcoala autore-ferenţială la educaţia inovaţiei.

Studiile au arătat că o parte din reticența tinerilor față de chimie vine din caracterul excesiv teoretic al predării, din faptul că elevii nu se simt atrași de o știință a cărei spectaculozitate le rămâne ascunsă, din excluderea aproape totală a vizualului din modul de livrare a informației științifice către elevi.

 

CUM?
Prin experimente practice şi distractive, copiii vor descoperi secretele ştiintei în domenii principale ale vieţii. La experimentele realizate în laborator se vor folosi materiale binecunoscute din viaţa cotidiană, iar elevii participanţi vor fi direct implicaţi, devenind mici cercetători prin descoperirile pe care le vor realiza împreună.

- Organizarea a 6 sesiuni de experimente, pe parcursul a trei săptămâni, de câte 2 ore pe zi ( grupe de 10 elevi), în cadrul fiecărei şcoli partenere

- Realizarea unui ghid de „Idei de educaţie nonformală pentru predarea chimiei în gimnaziu”

- Realizarea de către elevi a Jurnalului de proiect

CINE?

Liceul Teoretic "Marin Preda” în parteneriat cu:

- Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr”

- Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţi de Auz ,,Sfânta Maria„

- Școala Gimnazială Nr.79

- Școala Gimnazială ”Șerban Vodă”

- Școala Gimnazială Nr. 24

- Școala Gimnazială ”Titu Maiorescu”

- Asociatia Profesorilor de Chimie din Bucuresti

- Fundaţia Culturală Ideea Europeană

 

CIVITAS
Parteneriatul Civic pentru Educație - PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Consiliul Municipal al Elevilor, Palatul Național al Copiilor, Casa Corpului Didactic a Municipiului București, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociaților de Părinți din Învățământul Preuniversitar.