Video-Learning for Education


„Video-learning for education” project was implemented between 01.11.2017 and 31.10.2019 by a partnership based on four organization: „Marin Preda” High-School, Bucharest, Romania (Coordinator); „Association EXE – Expertise for a knowledge based society”, Bucharest, Romania (Partner 1); Sunderland College, Sunderland, United Kingdom (Partner 2); European Animation Center, Athens, Greece (Partner 3) and it was funded by Erasmus + Project of European Union, Action Key 2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices.

The Pisa test results (from 2015) for what concern Math and Science indicated results below the EU average for Romania and results just around the EU average for the other two countries involved in the project and a failure to make significant progress in the last measured years. The interpretation of PISA results indicates a ow level of students competencies in applying their knowledge in real life situations. On the other hand, these test shown a lack of students motivation for studying and their disappointemnt about school and education. Analyzing the situation in the schools involved in the project, despite the natural differences, we realized that we, as partners, have a common problem: low motivation and low results in math discipline.

In order to address the issues that we have identified during the need-analysis, our project is proposing the following objectives:

 • Training of 8 teachers/trainers in order to use new teaching methods, desing, develop and evaluate video-learning units;
 • Realisation of 1 Open Online Video Learning Course (OOVLC) targeting mathematics learning outcomes for students aged between 15 – 18 years old;
 • Involving at least 100 students from target group (RO&UK) in piloting innovative mathematics classes;
 • Improve the average results in math classes with at least 10% for the students involved in piloted classes;
 • Increasing with 20% the satisfaction about mathematics discipline for the students involved in piloted classes.

Students from the target group of the project were directly involved in the piloting phase of the online mathematics course from the e-learning platform. At the end of the project there were 684 persons enrolled to the online course.

You can access the results of the project from here:

The online mathematics course can be access here:

https://tutoriale-video.ro/curs-video-online-de-matematica-pentru-evaluarea-nationala/

https://tutoriale-video.ro/mathematics-open-online-course/

The video-tutorials can be access also from the YouTube Channel:

https://www.youtube.com/channel/UCCBTj0vUk_rY1ufS5wB6Pkg

 

Our project was visibile in mass-media:

https://www.youtube.com/watch?v=mm-rqQCK8ac

https://www.youtube.com/watch?v=1WIKggdwtsU

 

Workshop - "How to be an Ambassador for STEM disciplines?"

A doua zi de activități - ore de matematică susținute cu ajutorul cursului online de matematică dezvoltat în cadrul proiectului. Atmosfera deschisă învățării!

În aşteptarea elevilor şi a profesorilor de la partenerul nostru din Marea Britanie, Sunderland College. Activitate de predare, formare şi învăţare: How to be an Ambassador at STEM disciplines?

Cursul online de matematică realizat în cadrul proiectului ”Video-learning for education”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus +, a fost primit cu multă deschidere de către profesorii și elevii prezenți în cadrul Evenimentului de Multiplicare ”Învață matematica prin tutoriale video”.

Pe 23 februarie 2019, Liceul Teoretic ”Marin Preda” București, în calitate de coordonator al proiectului, a organizat la Hotel Marshal Garden București primul eveniment de multiplicare dedicat profesorilor de matematică din țară, elevilor de gimnaziu și liceu în vederea prezentării produselor intelectuale ale proiectului.

Evenimentul s-a desfășurat în intervalul 9.00 – 15.30 și a beneficiat de prezența a peste 140 de participanți, persoane implicate direct în sistemul de învățământ românesc. Întâlnirea a debutat cu prezentarea proiectului (context, obiective, activități, rezultate obținute în primul an de implementare) susținută de către dna prof. Monica-Adriana OPREA, asistent proiect.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a fost reprezentant de către dna Insp. Școlar General Adjunct, Diana MELNIC, care și-a manifestat interesul și susținerea pentru acest proiect și implicarea în diseminarea cursului online de matematică în rândul a cât mai multor profesori din București și din țară. Același interes a fost manifestat și de către dna inspector școlar pentru managementul instituțional din cadrul ISJ Sector 6, dna Daniela BĂDESCU și din partea d-nei director executiv a Administrației Școlilor Sector 6, Daniela DUMITRU.

Intervențiile au continuat prin cuvântul dlui director al Liceului Teoretic ”Marin Preda” București, dl prof. Marian UDROIU si managerul de proiect, dl prof. Liviu-Paul PAVEL.

Partea a doua a evenimentului a beneficiat de prezentarea cursului online de matematică de către experți din cadrul echipe de implementare, profesorii de matematică dna Marinela GEORGESCU și dl Constantin FLOREA, direct implicați în scrierea și dezvoltarea de scripturi și exerciții pentru tutorialele video, cât și de prezența reprezentanților Partenerului 2 din proiect, Asociația ”EXE – Expertiză pentru o societate bazată pe cunoaștere”.

Dna Emilia ILIE, manager produse intelectuale din partea Asociației EXE, a prezentat ce presupune realizarea unui curs online de matematică, de la script la animație și susținerea de ore de matematică la clasă pe bază de tutoriale video, aceasta prezentare fiind urmată de un workshop privind modul de lucru pe platforma e-learning www.tutoriale-video.ro unde se regăsește cursul, cât și modalitatea de crearea de resurse adiționale.

Participanții, profesori, elevi, inspectori, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 6 au manifestat un real interes pentru produsele realizate în cadrul proiectului ”Video-learning for education”, au avut intervenții, au adresat întrebări și mai ales s-au arătat deschiși la utilizarea acestor resurse în cadrul orelor de matematică la școlile de unde provin.

Evenimentul a beneficiat și de prezența reprezentanților mass-media precum TVR1 și Radio România Cultural, care au prezentat detalii din cadrul întâlnirii în reportaje și articole.

Agenda evenimentului și prezentările le puteți găsi mai jos:

download
2019_02_Banner_720x340_V2_even_diseminare-01

Liceul Teoretic "Marin Preda" Bucureşti organizează evenimentul de multiplicare "Învaţă matematica cu tutoriale video" în cadrul proiectului "Video-Learning for Education", cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 februarie 2019, în Bucureşti, la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanţilor nr. 50, sector 1), în intervalul orar 9:30-15:30.

Evenimentul de multiplicare urmăreşte să promoveze cursul online de matematică pentru elevii ce se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi nu numai, care este bazat pe tutoriale video animate, disponibile public şi gratuit.

În cadrul întâlnirii, experţi din cadrul echipeei de proiect vor avea ocazia de a împărţi cele mai bune practici în domeniul predării matematicii şi vor arăta participanţilor paşii de urmat în crearea de ore de matematică mai atractive pentru elevii năsăcuţi în era digitală.

Dacă doriţi să vă înscrieţi la eveniment, vă rugăm să accesaţi formularul de înscriere (click: https://www.exe.org.ro/invata-matematica-cu-tutoriale-video/).

Canalul YouTube pe care pot fi vizualizate videoclipurile create în cadrul proiectului poate fi accesat dând click pe imaginea alăturată.

În săptămâna 5 – 9 noiembrie 2018, un grup de 10 elevi din Liceul Teoretic ”Marin Preda” însoțiți de profesori de matematică, experți în proiect, au participat la o activitate de predare / învățare / formare organizată de către Partenerul 3 din proiect Sunderland College.

A fost o săptămână plină în care elevii noștri au avut ocazia de a cunoaște elevi din colegiul din Sunderland, să facă schimb de experiență în ceea ce privește modul în care sunt susținute orele în școlile din care provin, să lege prietenii.

Fiecare zi a presupus participarea la ateliere și workshop-uri în cadrul cărora elevii din Liceul Teoretic ”Marin Preda” au fost formați în programe precum Adobe Illustrator reușind să facă scurte animații, sesiuni de feedback pe unitățile video de învățare realizate în cadrul proiectului. Lectorii din Sunderland College, experți în proiectul ”Video-learning for education au susținut workshop-uri cu elevii participanți, pe următoarele tematici:

 • Workshop ”Crearea, editarea, producerea de unități video de învățare” – Lector, dl Matthew HALL
 • Workshop „Cum sa folosim unitățile video de învățare!” – Lector, dl Gerard ELDER
 • Workshop ”Cum să utilizăm device-urile în procesul de învățare? ” – Lector, dl Martin SCOTT

Pe scurt, programul pe zile a cuprins următoarele activități:

5 Noiembrie 2018
În prima zi a sesiunii C3, elevii români alături de profesori au făcut cunoștință cu gazdele și cu elevii din partea Sunderland College. De asemenea, a avut loc o activitate de Ice Breaking (numită Human Bingo) unde elevii români și englezi puteau să afle mai multe lucruri în comun. Atât oaspeții cât și gazdele au susținut prezentări ale instituțiilor din care provin, cât și implicarea fiecăruia în proiect.

6 Noiembrie 2018
Toți elevii participanți în proiect au luat parte într-o sesiune de feedback unde și-au exprimat opiniile asupra unităților video-learning astfel încât echipa implicată în crearea unităților video de învățare să poată modifica tutorialele pentru a fi din ce în ce mai atractive și utile elevilor. Elevii au fost împărțiți în grupe și cu ajutorul unei aplicații de tip Poll Everywhere accesată de pe telefoane și și-au făcut cunoscute punctele de vedere față de unitățile prezentate atât în cadrul discuțiilor susținute, cât și în baza chestionarelor de evaluare puse la dispoziție de echipă.

7 Noiembrie 2018
În această zi grupul român a vizitat campusul Bede din cadrul Sunderland College unde au putut lua parte la un workshop despre tehnici în animație clasa fiind numită NextGen Skills Academy predată de Matthew Hall. Aici elevii au văzut cum toate animațiile din unitățile video-learning sau din orice alt joc sau desen animat luau viață. De asemenea, Matthew a reușit să învețe fiecare elev român cum să deseneze folosind Adobe Illustrator și să le animeze în programul Adobe After Effects, având astfel ocazia ca fiecare dintre cei prezenți să înțeleagă întreg procesul de crearea a unităților video de învățare din cursul online de matematică.

8 Noiembrie 2018
Lectorul, Martin Scott a prezentat, elevilor și profesorilor români, platformele digitale de învățământ pe care ei le utilizează în cadrul Sunderland College și au oferit acces celor din urmă pentru a le utiliza, făcând astfel orele de matematică sau de limbi străine mult mai interactive. Gerard Elder a creat conturi pentru elevi și profesori unde a specificat că oricând dorim să le utilizăm, să nu ezităm acest lucru.
În a doua parte a zilei, echipa română a plecat împreună cu Martin, Gerard și Michael, însoțiti, de asemenea, și de elevii englezi într-o vizită a orașului Newcastle și orășelului Durham pentru a descoperi monumentele istorice și culturale din partea de Nord a Angliei. Totodată elevii au reușit să împărtășească expreriențe între ei și să găsească multe alte lucruri în comun.

9 Noiembrie 2018
Ultima zi a activității C3 a fost dedicată feedback-ului din partea tuturora. De asemenea, am participat cu toții la un workshop despre “Cum să integrăm dispozitivele în procesul de învățare?”, iar Gerard a reamintit faptul că putem folosi platformele Moodle și BKSB pentrua ne dezvolta cunoștințele și ne-a arătat și un forum unde putem ține legătura cu profesorii și elevii englezi.

A fost creat un grup pe facebook în care am adăugat elevii români și pe cei englezi pentru a nu pierde contactul între ei. Toate pozele făcute în această săptămână au fost încărcate pe platforma Twitter sub hashtag-ul #erasmus511 unde oricine poate urmări actualități despre proiect.

7 noiembrie 2018: Ziua a treia a întâlnirii

Partenerul nostru din Marea Britanie, Sunderland College, a propus un workshop de animaţie, în cadrul căruia elevii noştri au lucrat în Adobe Illustrator, creându-şi propriile animaţii. Au avut astfel ocazia să înţeleagă cum anume sunt create tutorialele din cadrul proiectului.

Întâlnirea a continuat cu ateliere în laboratoarele de biologie, chimie, ateliere de teatru, dans, Centrul de Învăţare pentru elevi cu cerinţe speciale. Cuvintele de ordine ale zilei a treia au fost INVĂŢARE, INCLUZIUNE şi DĂRUIRE!

6 noiembrie 2018:

5 noiembrie 2018:

În această săptămână se desfăşoară activitatea C3 din cadrul proiectului Erasmus - Video Learning for Education. Elevii noştri au sosit la Sunderland College unde i-au întâlnit pe elevii de aici. Vizita lor a debutat cu un tur al colegiului sub îndrumarea elevilor de la Sunderland.

IMG-20181105-WA0010

Bună ziua,

Ne face deosebită plăcere să vă invităm la Evenimentul de diseminare din cadrul proiectului european "Video-learning for education", ce va avea loc vineri 28, septembrie 2018, ora 11:30, la Liceul Teoretic "Marin Preda", Bucureşti.

Invitaţia se adresează în mod special profesorilor de ştiinţe, dar este binevenit oricine manifestă interes faţă de acest subiect.

 

De ce să participaţi?

Vom discuta despre un instrument modern de învăţare, ce are mare căutare în rândul elevilor: tutorialul video şi cum anume poate fi utilizat la ora actuală.

 

Ce vom face?

Vă vom explica modul de creare a unui script, de realizare a unei animaţii, vom viziona tutoriale de matematică realizate în cadrul proiectului şi nu în ultilmul rând vom explica avantajele utilizării ăn predare a metodei Flipped-Classroom.

 

Ce veţi obţine?

Informaţii concrete şi utile din partea reprezentaţilor proiectului care vă vor împărtăşi experienţa de lucru transnaţională (proiectul implică parteneri din România, Grecia şi Marea Britanie) şi certificat de partipare Erasmus+.

 

Vă aşteptăm cu mare drag şi vă încurajăm să veniţi însoţiţi şi de colegii interesaţi de subiect!

Cu simpatie,
Echipa proiectului "Video-learning forr education"

Actualizare: Mai 2018

Condiţii: media 10 la purtare, media 8,50 pe semestrul I, media anuala 8,50 pentru elevii de clasa X-a

Link pentru a descarcărca documentul de mai jos:
https://www.marinpreda.ro/wp-content/uploads/2018/05/SCAN0010.pdf

Astazi, 4 decembrie 2017, are loc prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ "Video-learning for education." Timp de 5 zile, experții români și străini din cadrul parteneriatului vor lucra pentru stabilirea conținuturilor ce vor sta la baza cursului online de matematica, dedicat elevilor de liceu.

În curând și alte detalii!

Lipsa motivației de a studia Matematica si Stiintele, cât și dezamăgirea față de școală și educație, situează România sub media europeană. Rezultatele testelor PISA din 2015 la aceste discipline, ceea ce indica un nivel scăzut al competențelor elevilor noștri de a adapta cunoștințele acumulate la viața reală.

Cauzele care stau la baza acestei situații ar fi:

 • Matematica este considerată de către elevi abstractă, dificilă, plictisitoare;
 • Necorelarea cunoștințelor învățate cu situații din viața concretă, reală;
 • Metode și mijloace învechite, neatractive de susținere a orelor;
 • Necesitatea de a memora formule și teoreme, care sunt greu de înțeles direct din clasă.

Ținând cont de aceste realități, raportându-ne la nevoile concrete ale elevilor, a apărut proiectul

"Video-learning for education"

ce vizează realizarea unui curs de matematică online, alcătuit din 40 de video-tutoriale, prin intermediul cărora partea teoretică va fi pusă la dispoziția elevilor, cât și a profesorilor, într-un mod inovativ, modern pentru a fi utilizată în cadrul orelor de matematică de la clasa a X-a.

Obiectivele proiectului sunt:


Formarea a 8 profesori în utilizarea noilor metode de predare, crearea, dezvoltarea și evaluarea unităților de învățare video-learning;

Realizarea unui curs online de matematică pentru elevi cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani;

Implicarea a cel puțin 100 de elevi din grupul țintă (RO și UK) în realizarea și susținerea de ore de matematică inovative;

Îmbunătățirea rezultatelor la matematică cu cel puțin 10% pentru elevii din clasele pilot;

Creșterea cu 20% a gradului de satisfacție a elevilor din grupul țintă față de matematică.


 

Pe lângă elevii din grupul țintă prevăzut în cadrul proiectului, vor fi implicați, în mod direct, aproximativ 500 de participanți la pilotarea unităților de învățare video pe platforma e-learning pusă la dispoziția proiectului de către Asociația ”EXE – Expertiză pentru o societate bazată pe cunoaștere”, prin participarea acestora la activitățile de diseminare și la evenimentele de multiplicare ale proiectului.

Cursul online de matematică, ce va fi public și gratuit, va putea fi accesat începând cu anul școlar 2018-2019 de către orice persoană, dornică să utilizeze materiale de lucru moderne și inovative, ce vor fi create de către experții din cadrul proiectului.

Print

Proiect co-finanţat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene

Proiectul "Video-learning for education" este implementat în perioada 1 noiembrie 2017 – 31 octombrie 2019 de către un parteneriat format din Asociatia ”EXE – Expertiză pentru o societate bazată pe cunoaștere”, Liceul Teoretic ”Marin Preda” București, Sunderland College din Regatul Unit al Marii Britanii și European Animation Center – din Grecia și este finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Erasmus +, Acțiunea Cheie 2, program gestionat în România de către ANPCDEFP.

Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.

Echipa de management


Manager: Prof. Pavel Liviu Paul
Persoana contact (asistent proiect): prof. Monica Oprea
Responsabil diseminare: prof. Negoita-Boiangiu Daniela Milena
Contabil: Liliana Stroi
Responsabil cu achiziţii: Bătrînu Cristina

 

Echipa de implementare:


Profesor matematica: Marinela Georgescu
Profesor matematica: Constantin Florea
Profesor istorie: Beatrice Ispas (pregatire profesori/elevi in mobilitati)